Fotografie

Vertraging sluiter

Veel (digitale) camera’s hebben een korte vertraging van pakweg 1 seconde als u op de sluiter drukt. Dat kan erg lastig zijn bij het fotograferen van bewegende en beweeglijke zaken. Denk maar eens aan sport of kinderen. Je klikt en de foto is toch net te laat.
De vertraging is het gevolg van het feit dat de camera even tijd nodig heeft voor scherpstellen en belichting meten. U kunt de vertraging veelal voorkomen door de sluiterknop half in te drukken. De camera stelt dan scherp en meet het licht en alles staat als het ware klaar om de foto te maken. Als u de sluiterknop verder indrukt op het gewenste moment, dan reageert de camera meteen. Als u toch niet de foto wilt maken, kunt u de sluiterknop gewoon weer loslaten.

Het vereist enige oefening, maar het werkt!

Rode ogen retoucheren

Rode ogen ontstaan alleen bij flitsfoto’s en alleen als de hoek tussen de flitser en de lens te klein is. Het scherpe flitslicht weerkaatst dan door de pupil van het oog op de goed doorbloede achterkant van de oogwand. Spiegelreflexcamera’s hebben de mogelijkheid om er een flitser bovenop te zetten, zodat de hoek tussen flitser en lens groter wordt. Het flitslicht weerkaatst dan nog steeds op de achterkant van de oogbol, maar de rode kleur komt dan lager terug en niet in de lens: geen rode ogen.
Met de komst van digitale camera’s zit de flitser weer heel dicht bij de lens. Rode ogen te over! Veel camera’s hebben een rode-ogen-reductie. Er wordt vooraf al geflitst, zodat de pupil verkleint en er minder rood weerkaatst wordt. Maar dit kost tijd (vertraging) en energie (batterij sneller leeg). Bovendien is er ondanks de reductie toch nog vaak sprake van rode ogen.

Gelukkig kunt u op de computer de foto achteraf bewerken. Bij veel professionele software voor fotobewerking is het helemaal niet zo gemakkelijk om de rode ogen te retoucheren (u moet de rode cirkeltjes zwart maken). Maar veel mensen hebben, zonder het te weten, de oplossing veel dichterbij. Microsoft Office 2003 beschikt (bij Microsoft Office-hulpprogramma’s) over het programma Microsoft Office Picture Manager. daarin zit een knopje voor “Rode ogen verwijderen”. U klikt op dat knopje en vervolgens klikt u elk rood oog aan op de foto. daarna hoeft u alleen nog maar de wijzigingen te bevestigen met OK en de rode ogen zijn verdwenen! Simpel en doeltreffend.

Tegenlicht

Deze tip heeft niets met de computer te maken, maar geldt voor fotograferen in het algemeen. Bij het doorbladeren van menig foto-album kom je vaak foto’s (vooral vakantiefoto’s) tegen, waarop het eigenlijke onderwerp (bijvoorbeeld je allerliefste onder een palmboom) wegvalt tegen de achtergrond (bijvoorbeeld een stralende lucht, een blauwe zee en een wit strand).
Lucht, zee en strand zijn in dit voorbeeld dermate licht, dat elke automatische camera zich daarop instelt. De allerliefste in de schaduw van de palmboom wordt dan zo donker, dat hij/zij amper nog te zien is.

Oplossing: FLITS ALTIJD, OOK BUITEN!!! De meeste camera’s hebben de mogelijkheid om de flitser aan te zetten – en dus NIET op de stand “automatisch”, want dan doet de flitser weer net te weinig of zelfs niets bij veel zonlicht. Er moet gewoon geflitst worden. Zolang het onderwerp (de persoon in de schaduw van de palmboom) zich op maximaal 3 meter afstand bevindt, dan zorgt de flitser voor zogenaamd invullicht en die prachtige achtergrond van lucht, zee en strand blijft precies hetzelfde.

LOOC Productions is een eenmanszaak en biedt webdesign, webhosting en online marketing (inclusief SEO) desgewenst in één pakket.

Op deze website vindt u alle details.

Recente berichten