Excel

 

Excel wordt vooral in het bedrijfsleven (naast Word) veelvuldig gebruikt. Het is een rekenprogramma (spreadsheet), niet bedoeld om een sommetje maken, maar wel voor het verwerken van lijsten van gegevens en het snel en automatisch berekenen van allerlei resultaten.

In de cursus Excel van LOOC Productions leert u (indien nodig) eerst de basisvaardigheden, zoals het starten en afsluiten van Excel, het openen, opslaan en afsluiten van werkmappen, het tussentijds opslaan, het maken van kopieŽn en reservekopieŽn van uw werkmappen en het aanpassen van de werkbalken. En natuurlijk vergeten wij niet het gebruik van de helpfunctie.

Dan wordt helder en duidelijk uitgelegd, hoe werkbladen en werkmappen in elkaar zitten, wat cellen, rijen en kolommen zijn, etc. Uiteraard leert u om cellen, rijen en kolommen naar uw hand te zetten door die te selecteren, te vergroten of te verkleinen, te verbergen of juist zichtbaar te maken, etc. Ook het "slim" invoeren van teksten en getallen komt uitgebreid aan de orde. U leert te knippen, kopiŽren en plakken, liefst op een handige manier, bijvoorbeeld door de "vulgreep" te gebruiken. En "zoeken en vervangen" kan ook heel praktisch zijn.

Maar bij Excel draait het allemaal om de formules. Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en machtsverheffen horen bij de basis. Maar ook handige functies zoals de "Autosom" en de "logische functies" komen uitgebreid aan de orde.

 

Natuurlijk leert u de opmaak van tekst en getallen in te stellen. Ook is het belangrijk, dat u uw gegevens goed kunt sorteren. Belangrijk is, om verwijzingen te kunnen maken naar andere werkbladen, zodat u uw werkmap overzichtelijk kunt indelen. Het gebruik van grafieken maakt het nog interessanter. En als dat allemaal klaar is, moet u de pagina-instellingen goed kunnen maken om uw werk mooi en overzichtelijk te kunnen printen.

Een paar bijzonderheden worden ook niet overgeslagen: de absolute celverwijzing, het handig invoegen van datum en tijd, het toevoegen van opmerkingen aan cellen, het maken van sjablonen, het blokkeren van titels en het beveiligen van werkmappen en cellen.

Terug